Het maakt niet uit of je één van de top loodgieters in Rotterdam aantrekt of een goede loodgieter in Amsterdam, goed materiaal kiezen is ook je eigen verantwoordelijkheid. Afhankelijk van de afspraken koopt de loodgieter of de klant het materiaal in. Dit betekent dat je je goed moet inlezen in wat er nodig is. Als je bijvoorbeeld een nieuwe badkamer wil, moet je ook een keuze maken uit de soorten wc uitgangen die er zijn. Lees hier hoe je daarin de beste keuze maakt.
Welke soorten wc uitgangen zijn er?
Er zijn diverse soorten wc uitgangen. Daarbij hanteert men verschillende termen, zo heb je de:
· AO aansluiting
· MO aansluiting
· VO aansluiting
· H uitgang
· S uitgang
· CA uitgang
AO aansluiting staat voor achter onder aansluiting. Dit is een veel voorkomende toiletafvoer aansluiting. De afvoer zit bij een AO aansluiting aan de achterkant van de toiletpot en gaat naar onderen, richting de vloer. Zoveel mogelijk aan de achterkant van het toilet. Werk je met een AO aansluiting? Let dan goed tussen de harafstand tussen de afvoer en de wand. De hartafstand is de afstand van het middelpunt gezien in plaats vanaf de rand van een object.
MO aansluiting betekent dat de afvoer midden-onder het toilet zit. Bij een MO aansluiting wordt het toilet rechtstreeks op de afvoer in de vloer geplaatst. MO aansluitingen zie je soms bij toiletpotten van vroeger. Ze worden niet meer gemaakt. Een VO aansluiting betekent dat de afvoer voor de toiletpot zit. Deze worden net als de MO aansluiting tegenwoordig allang niet meer gemaakt.
Vervolgens heb je een H-uitgang. Er is sprake van een H-uitgang als de toiletafvoer op de toilet aan de achterkant zit. Dit is het geval bij staande toiletten en bij hangtoiletten.. Verder kan er bij staande toiletten sprake zijn van een S uitgang of een CA uitgang. Deze toiletten hebben een afvoer langs onderen. Een S uitgang betekent dat de uitgang een s-vorm heeft. Is de hartafstand tusesn de muur en de afvoerbuis kleiner dan 13 centimeter? Dan heb je een S uitgang nodig. Daarbij moet je ook een korte afvoermof plaatsen. Gaat het om een afstand van meer dan 20 centimeter dan heb je een CA- afvoer nodig en een zogenaamde excentrische afvoer mof. Als de afvoerbuis in de muur zit moet je uitgaan van de afstand van de vloer tot het middelpunt van de afvoerbuis in de muur.
Wc afvoer
De afvoer voor de wc bestaat meestal uit aan elkaar gelijmde PVC onderdelen die aan elkaar gelijmd worden. Er zijn ook afvoeren die rubberen afdichtingsringen hebben. De kun je dan in elkaar klemmen. ER komen steeds meer alternatieven voor het milieuonvriendelijk PVC. Zo gebruikt men soms ook polypropeen (PP), polybuteen (PB) en polypropeen co-polymeer (PPC).
Er zijn verschillende afvoeren met diverse diameters. Voor een toiletafvoer is een diameter van 110 mm gebruikelijk. Bij hemelwaterafvoer is de diameter 70 mm.
Aansluiten
Wat voor afvoer er ook is in de basis komt het veelal op het volgende neer… Je plaatst de toiletpot waar je hem wilt hebben en meet de hartafstand tussen de afvoerbuis en de uitgang van de toiletpot. Met een metaalzaag snijd je de afvoerbuis op de juiste maat. Zet de buis in het gat op de vloer of in de muur en geef met een markeerstift aan waar de buis de vloer of muur uitkomt.
Steek hiervoor de buis eerst in het gat in de muur of vloer en zet een markering waar de buis uit de muur of vloer komt. Neem de afstand tussen de markeringen minus 1 centimeter. Dit stuk moet je van de buis zagen. Vijl de ruwe kanten weg en doe wat groene zeep of handzeep op de buis. Vervolgens kan je de mof over de uitgang van het toilet doen en de buis in de afvoer steken. Daarna kun je het toilet bevestigen.